Büsum – Degerfors 1/7- 5/7

På morgonen när vi lämnade Büsum regnade det,  vi åkte mot Puttgarden. Det gick så snabbt och smidigt så vi var redan där vid halvetttiden och upptäckte att ” camping Puttgarden” hade middagsstängt, vi har inte riktigt lärt oss att så kan det vara på campingar i Tyskland. Vi parkerade på en trång parkering vid badet, det var en familj till som skulle in och när vi kom till campingen kl två var det fortfarande stängt. De ringde campingvärden och hon dök upp kvart över två. Vi ville åka första färjan kvart över sju och frågade om bommen öppnades sju, inga problem sa hon, ni hinner. Vi åkte till Burg och handlade lite drycker. Regnvädret gjorde att vi stannade inne i husvagnen och la oss tidigt. Söndag morgon stod vi redo vid bommen, det blev lite kaosartat eftersom det stod två husvagnsekipage utanför och skulle in, så vi kom inte ut. De hade blivit lovade att bommen skulle öppna kl sju men den campingvärden kunde nog inte klockan. Det blev ganska irriterat, vi pratade med de som ville in, de ringde värden som inte verkade vara så tillmötesgående, till slut öppnades bommen, kvart över sju. Tur att färjorna går varje halvtimme, vi åt frukost på färjan.
Resan till campingen i Askim gick bra, vi var framme halv fem. Det regnade och blåste kuling, ruggigt. Det är ganska trånga platser på campingen. På kvällen fick vi en överraskning när Bingolotto sändes från ett ” tält ” 50 meter från husvagnen, vi hörde ”soundcheck” och tyckte att det var en bra ”campingorkester”. Martin Stenmarck och proffsmusiker inför TV-sändningen.
Natten till måndag värdet ett riktigt blåsväder, vinden skakade om husvagnen och det kom kraftiga regnskurar. På förmiddagen satt vi inne i husvagnen och myste. Efter det åkte vi en shoppingtur till ett köpcenter i Västra Frölunda. När vi kom tillbaka till campingen fick vi besök av Hanna och hennes son. Hanna är före detta elev till Eje, hon och hennes familj bor alldeles bredvid campingen. Det var trevligt. Solen tittade fram men det blåste ordentligt, det gick i alla fall att sitta utanför husvagnen och njuta en stund.

På tisdagen tog vi färjan till Brännö för att hälsa på Anders och Stina. Det var en regnig dag så det blev inga utflykter på ön. Vi umgicks, pratade och blev bjudna på god mat. Det var en mysig dag.
Hemfärden dagen efter gick smidigt, vi kom hem på eftermiddagen och packade ur husvagnen mycket nöjda med vår treveckorsresa.

Büsum 28/6-1/7

På morgonen när vi åkte från ”Het Hazenpad” läste Harry av elmätaren och tog oss båda i hand och önskade trevlig resa. Vi körde norrut och tänkte att ca 20 mil är lagom. Vi ville undvika trafiken runt Hamburg därför körde vi mindre väger mer västerut. Det rullade på bra inga felkörningar och inga långa köer så resan blev ungefär 30 mil.  Vi åkte bilfärja över floden Elbe och kl 5 kom vi till camping ” Zur Perle” i Büsum. Det är en stor och välordnad camping som ligger vid nordsjökusten, vi fick en bra plats. Det var lite blåsigt och mulet väder, vi tog en promenad och tittade på stranden.

Torsdag förmiddag tog vi det lugnt, vi var nöjda med vår plats på campingen, det kändes skönt att   bara slappa en stund.Det var mulet och varmt så alldeles perfekt väder för en stadstur. Vi cyklade in till Büsum och parkerade cyklarna i ett välordnat cykelgarage. Sen promenerade vi på gågatan och turistade. Büsum är en semesterbadort med mycket butiker, caféer och restauranger. Vi åt god mat på en restaurang och sen gick vi och tittade på stranden där det finns massor av ”strandkorgar” att hyra för att sitta och mysa i. På väg tillbaka till campingen kom en regnskur så vi blev genomblöta.

På fredagen åkte vi med bilen för att handla och tanka. Sen cyklade vi in till staden och åt på restaurang. När det är lågvatten är det folkvandring ut på den långgrunda stranden, det kallas för ”Wattwanderung” och det betyder lervandring. Eje tyckte vi skulle gå ut fast jag tvekade eftersom det var lång väg och jag har svårt att gå utan skenor. Vi gick ut och det var en fantastisk upplevelse, väldigt vackert. På kvällen packade vi ihop för vidare resa nästa dag.

Meppel 25- 28/6

Första morgonen på campingen gick vi upp i tid eftersom vi ville cykla innan det blev alltför varmt. Vi cyklade på cykelvägen som startar precis utanför campingen. Holland är ett riktigt bra land att cykla i, det finns cykelvägar överallt, alla verkar cykla fast det är nästan ingen som använder hjälm. Staden var väldigt lugn eftersom det var söndag och affärerna var stängda. Vi cyklade runt och tittade och cyklade förstås åt fel håll när vi skulle titta på kanalerna och båtarna. Vid kyrktorget satte vi oss på en servering och drack kaffe, det var mysigt med klockspel från kyrkan varje kvart, det var trevligt så vi beställde vin och öl också för att det kändes bra. Tillbaks på campingen vilade vi i skuggan, 30 graders värme är ganska utmattande. Sen cyklade vi till en badsjö nära campingen och doppade oss, det var väldigt skönt.

På måndagen gjorde vi en bilutflykt till Giethoorn. Det är en stor turistattraktion. Byn har kanaler som vägar, den kallas för Hollands Venedig. Vi åkte en guidad båttur genom byn, det är väldigt fint med smala kanaler, många små broar och fina hus. Det går att hyra båt och köra själv så det kan bli ganska kaosartat med alla turister som kör i kanalerna. Efter båtturen promenerade vi längs kanalerna en bit. Vi åt mycket god mat på en restaurang mitt i byn. När vi kom tillbaks till campingen gick vi och bokade in en natt till, vi trivs så bra här så vi vill vara kvar en natt till. Vi pratade med campingvärden och han berättade att det finns en massa Youtube-klipp på turister som försöker hantera båtarna i kanalerna i Giethoorn som han tyckte vi skulle titta på. 

Nästa dag var det dags för en bilutflykt. Vi hade inget riktigt mål utan åkte först till staden Kampen, vi tänkte  stanna och promenera där fast det var en lite krånglig trafiksituation med enkelriktade vägar m.m. så vi åkte vidare. Det blev en liten rundtur där vi såg vatten, natur m.m. Ganska vackert. Det blåste rejält och var betydligt svalare så när vi skulle rasta vid en sjö fick vi sitta i lä av bilen. På campingen förberedde vi oss för att resa vidare. Vårt värdpar Harry och Roelie är så trevliga och vi har pratat mycket med dem. Roelie berättade att de hade köpt gården som har varit ett litet lantbruk. De har byggt sanitetsbyggnad, tehus och campingstuga genom att återanvända material, hon har ritat byggnaderna och de har byggt själva  med lite hjälp av hantverkare. Vi tycker att det har blivit en helt perfekt camping.
Länk till campingens hemsida https://campinghethazenpad.nl/

Bernkastel-Kues till Meppel 23-24/6

På midsommarafton packade vi husvagnen och lämnade Bernkastel-Kues. Vi gillar verkligen Moseldalen och återvänder gärna dit igen. Vårt mål var Eupen i Belgien, där tänkte vi stanna ett par dagar och kanske cykla lite. Vi anlände till camping Hertogenwald på eftermiddagen och kände direkt att här vill vi bara stanna en natt. Det var inte cykelvänligt in till Eupen och campingen kändes inte så mysig. Vi hade några timmar på eftermiddagen för en bilutflykt till staden där vi promenerade en stund och fikade, det var ganska mysigt ändå och ingen dans runt midsommarstången. På midsommardagen åkte vi tidigt mot Holland. Vi hade en plan när vi startade fast vi ändrade den under resans gång och hamnade på camping ” Het Hazenpad” i Meppel. Det var en riktigt mysig liten camping, endast 25 platser och fina servicehus. Värdparet som bodde där också var härligt familjära och mycket trevliga, vi bokade in oss för tre nätter. Det hade ett s.k. Teehus, med kaffe, drycker och pizza. När vi kommit på plats åt vi pizza och pratade med värdparet och lite andra gäster på campingen, det kändes riktigt bra.

Bernkastel- Kues 20/-23/6

Resan gick bra från Rüdesheim , men vi blev lite sura när vi kom fram kvart i två och receptionen var stängd mellan ett och tre. Det vara bara att ställa sig utanför bommen och vänta vid den smala infarten där det inte går att vända, det blev förstås en lång kö. Det var skönt att komma in, få en fin plats och vila.

Det var fortfarande strålande sol och mycket varmt när vi på onsdagen satte oss på cyklarna. Vi cyklade längs Mosel till byn Graach, det är så vackert att cykla och se alla vinodlingar som finns längs floden. Vårt mål var familjen Blesius vingård som vi besökte 2016. Det var så trevligt att träffa mamman i familjen igen, vi provade några viner och köpte med oss tre flaskor hem. Vi cyklade tillbaka till Bernkastel och promenerade i staden. Vi hittade en restaurang som lång lite ” off” från turiststråket där var det lugnt, vinodlingar växte nästan ända ner till uteterassen där vi satt. Efter det cyklade vi över bron tillbaka till Kues. Vi var kaffesugna så vi satte oss i skuggan vid brofästet på ”Brückenkeller” och drack kaffe. Det är en vinkällare så vi blev förstås sugna att prova, vi fick in en bricka med sex olika sorter och köpte vi två flaskor av det vi tyckte smakade bäst.

På torsdagen tog vi bilen för att handla och hitta en biltvätt. Bilen behövde tvättas efter duvornas attack i Rüdesheim. Allt gick bra. Vi grillade korv på campingen och tog oss en lugn dag, det kom åska och regn som var ganska skönt efter all värme. Vi planerade för vår fortsatta resa nästa dag.

Rüdesheim 17/6- 20/6

På lördagen tog vi cyklarna och cyklade längs Rhen in till Rüdesheim. Det var mycket varmt. Vi gick runt och tittade på staden. Vi åt flammkuchen ( nästan som pizza) på en mysig restaurang. Efter det gick vi på turistgatan ”Drosselgasse”, den känns som en genuin smal gata i en tysk småstad, fina hus och många gränder. På Café Engel beställde vi in Rüdesheimer kaffe. Det var en upplevelse, servitören tillredde kaffet vid bordet. Det var varm Asbach Uralt, en sockerbit och sen eldade han så sockret karamelliserades. Efter det kaffe och en stor klick vispgrädde, det var gott! Vi cyklade tillbaka till campingen och satt i skuggan av träden och hade skönt. Vi hade bokat en båttur på Rhen på söndag eftermiddag så på förmiddagen tog vi det lugnt. Båtturen varade i fem timmar och den var väldigt bra, vi fick bra platser i skuggan och det var servering vid bordet så vi hann med både öl, vin, mat och kaffe. Båten åkte förbi flera borgar i småstäder och även den berömda Loreleiklippan. Vid St.Goar vände vi och vi fick se allt från andra hållet också, en mycket vacker båttur. Måndag förmiddag handlade vi och tankade, sedan cyklade vi in till staden för att åka linbana upp till Niederwald denkmal, det är ett monument som uppfördes i slutet på 1800- talet som minne av det tysk- franska kriget. Det är en gigantisk staty av Germania som symboliserar Tysklands förening 1871. Det var en fantastisk utsikt från linbanan över vinodlingarna i Rhendalen. Uppe vid statyn var det ännu bättre utsikt över Rhen och landskapet. Efter linbaneturen gick vi till Markplatz mitt i gamla staden, vi satt där och provade tre sorters vin som gick att köpa i en liten kiosk, det var gott och mysigt.

Tisdag skulle vi packa ihop och åka vidare. Tyvärr hade vi ett hårt arbete med att städa bort efter alla duvor som bodde i träden ovanför oss. Det var fågelskit på bilen, husvagnen och markisen. Vi prioriterade att städa markisen och framsidan på husvagnen, det var ett drygt jobb. Sen åkte vi mot Bernkastel- Kues i Moseldalen.

Degerfors- Rüdesheim 14-16/6 2023.

Onsdag startade vi vår europatur-23. Första stoppet var Råå camping i Helsingborg, inga missöden på vägen för vår del, men en och en halvtimmes väntan efter en trafikolycka strax efter Markaryd. Tidigt torsdag morgon tog vi färjan mot Helsingör och körde genom Danmark mot Rödby.

På färjan till Puttgarden åt vi lunch. Resan söderut fortsatte, som vanligt var det köer runt Hamburg och en del vägarbeten som gör att det går långsamt. Vi stannade för natten norr om Hannover på camping Aller-Laine-Tal. En camping som är lagom stor, mysig och perfekt att stanna på för en natt, den ligger 1 km från Autobahn. Fredag förmiddag rullade det på bra så vi trodde vi skulle kom fram till Rüdesheim tidig eftermiddag, fast där hade vi fel. Efter lite kringelikrokar p.g.a. avstängda vägar och en felkörning så kom vi till slut fram till Campingplatz am Rhein i Rüdesheim, det var nästan fullt, vi fick en skuggig plats och var nöjda. När vi kommit på plats tog vi en liten cykeltur och tittade på båtarna på Rhen.

Visby. 17-20/8 2022.

Onsdag mitt på dagen anlände vi till Visby Strandby camping som ligger ca 1 km från Visby centrum. Vi fick en bra plats med mycket skugga, det behövdes i värmen. När vi kommit på plats tog vi en cykeltur längs strandpromenaden ,det blev en liten rekognosceringstur i Visby. När vi kom tillbaka till campingen gick vi till uterestaurangen och åt mycket god pizza. De höll på att förbereda ett musikquiz som de tyckte vi skulle vara med på, fast Eje skulle ha ett digitalt möte i husvagnen först. Vi gick tillbaks efter mötet och hade en mycket rolig kväll med musiktävling och trevligt folk, det lag Ingrid deltog i vann förstås. på torsdagen cyklade vi in till Visby och turistade. Vi åt god mat på en libanesisk restaurang. Sen tog vi det lugnt vid husvagnen. På fredagen cyklade vi runt norra och östra delen av ringmuren, det var vackert. Vi var inne i domkyrkan och vi cyklade och promenerade runt och njöt av Visbys alla vackra vyer. Vi åt mat på en restaurang vid torget och drack kaffe vid strandcaféet nära campingen. Sen var vi helt utpumpade eftersom det var ca 31 grader varmt så det var skönt i skuggan vid husvagnen. På campingen pratade vi mycket med våra grannar som var vana Gotlandsturister de gav oss många tips om vad vi kunde besöka, så det känns som om vi vill åka till Gotland igen, det finns mycket kvar att se. På kvällen packade vi ihop eftersom vi skulle åka med en tidig färja på lördag morgon mycket nöjda efter två härliga veckor på Gotland.

Fårö. 12-16/8 2022

Fredag eftermiddag anlände vi till Strandskogens camping på Fårö. Den ligger vid Sudersands sandstrand det passade bra eftersom vädret fortsatte att vara riktigt varmt och soligt. det är en fantastiskt fin strand som är ca 3 km lång och det är mjuk fin sandbotten så det är härligt att doppa sig i vågorna. Vi badade och låg och njöt på stranden. På kvällen åt vi tapas på TODO krog som låg ca 100 meter från vår husvagn. Lördag förmiddag tog vi en cykeltur och stannade först vid Fårö fyr som ligger på Fårös nordöstra udde. Vi cyklade vidare och rastade vid Raudstajndssand strand, en mysig ganska folktom strand. Sista stoppet på vår två mil långa cykeltur var vid bageriet Sylvis döttrar, där tog vi en gofika. På eftermiddagen badade vi och sen grillade vi vid husvagnen. Söndag var en bilutflyktsdag. Först åkte vi till Langhammars raukområde där vi gick en stund och tittade och beundrade de olika raukformationerna. Sedan körde vi en tur runt och såg Digerhuvud och den vackra karga naturen. Efter det besökte vi Bergman center. Det var intressant att se och höra om Bergman och hans filmer och att få läsa berättelser om många Fåröbor som hade varit med och arbetat i bakgrunden. Vi avslutade vår biltur med ett besök på Kutens Bensin och åt galetter på creperiet. När vi kom tillbaka till campingen så tog vi oss till stranden för att svalka oss i havet, det var så skönt. Det blev en biltur även på måndagen. Vi tog bilfärjan över till Gotland och körde en tur för att se den Blå lagunen som är ett kalkbrott där man kan bada . Det var ganska mycket folk där och vi tyckte att det var varmt och dammigt så vi gick runt och tittade lite utan att bada. Vi körde vidare och hamnade i Kappelshamn där vi åt på Kappelshamns veranda. Jag (Ingrid) åt den godaste maten på den här resan, det var en fiskgryta som var underbart god och Eje åt pizza. Det blev förstås bad den här kvällen också, varmt väder och varmt i vattnet, så härligt. Vi hade rastat vid den fina stranden Raudstajndssand när vi gjorde en cykeltur så på tisdagen bestämde vi oss för en badutflykt dit. Vi cyklade dit och tillbringade flera timmar där med bad och strandliv. Vi var nästan ensamma där, det var mysigt. När vi kom tillbaks till husvagnen grillade vi och sen tog vi ett avskedsdopp på kvällen eftersom det var sista kvällen på Fårö.

Ronehamn. 8-11/8 2022

Halv tre natten till måndag åkte vi färjan mot Gotland. Det var mjuka bra stolar att sitta i fast det blev inte så mycket sömn ändå. Vi anlände till Visby 05:45 och åkte direkt till Coops parkering där vi kunde sova ett par timmar. Sen var vi redo för frukostkaffe och macka på Coops café och en handlingsrunda i butiken. Vår färd gick sen vidare till Ronehamns camping på sydöstra delen av Gotland. Vi hade tur och fick en plats som var mycket bra med fin havsutsikt. Campingen är väldigt mysig, den är liten och ligger precis vid badplatsen, vi gillar verkligen den enkla och trevliga atmosfären. Vi var ganska trötta och tog det lugnt. En liten kvällspromenad på stranden och till den närliggande hamnen orkade vi med. Tisdag förmiddag gjorde vi en biltur längst söderut på Gotland. Det var fint att åka och se landskapet, målet var Hoburgen. Från Kettelviken till Hoburgen åkte vi den vackra kustvägen, vi stannade och klättrade upp på åsen som kallas husrygg, det var fin utsikt. Hoburgen var också mycket sevärt med raukar och den välkända Hoburgsgubben. På eftermiddagen tog vi en liten cykeltur till Hus fiskeläge. Där finns det fiskebodar som är väldigt gamla och även nyare bodar. På onsdagen åkte vi till Ljugarn. Det finns en väldigt fin strand , vi fikade på strandcaféet det var trevligt, vi fick en känsla av att vara i Thailand eller liknande. Vi åkte sen till Folhammars raukområde , det var mycket fint. Bilturen gick sen till Katthammarsvik, där vi hade tänkt att handla rökt fisk i det kända fiskrökeriet. tyvärr var det så lång kö så vi struntade idet och åkte tillbaka till campingen. På kvällen gick vi till restaurangen ”Kapten Grogg” och åt hamburgare, det var trevligt. Torsdag var en dag på campingen, det var en så mysig och alltigenom härlig campingplats. Vi tog en cykeltur till den lokala lanthandeln som drivs av en kvinna som har arbetat där sen 1969. Det är imponerande att hon kan hålla den lilla affären vid liv, dessutom var det en hel del av interiören som säkert var 50 år gammal. Vi tog det lugn resten av dagen, det var skönt att bada eftersom det var riktigt varmt.