Gran Canaria februari 2020. Lördag till onsdag 15/2-19/2

Lördag morgon åkte vi tidigt från Örebro flygplats. Efter ca 6 timmars resa var vi framme.

Vi åkte buss till vårt hotell Gloria Palace Amadores. Hotellet är byggt på klippkanten med utsigt mot havet. Det ligger mellan Puerto Rico och Amadores. Vi fick vänta en timme innan vi kunde checka in eftersom i var så tidiga, incheckningen var kl 14:00. När vi väl kom in på rummet blev vi supernöjda. En toppenfin balkong med solsängar, stolar och bord. Ingen insyn alls och en fantastisk havsutsikt. Vi gick till Puerto Rico och åt pizza, sen blev det en tidig kväll.

Söndag tog vi det lugnt. Frukosten var överdådig med hur mycket som helst att välja på. Eje gick en morgonpromenad på den fina strandpromenaden. Vi låg ett par timmar vid poolen, det finns två poolområden. Det är fint att simma i poolen och se på utsikten över havet. Vi äter lunch med bröd och ost m.m. på vår fina balkong. Vi stannar gärna där på eftermiddagen och läser eller lyssnar på bok och efter det gå ut och äta någonstans. Det går hiss från hotellet ner till strandpromenaden det är bra!

Måndag Ingrids 60-årsdag. Vi tog en morgonpromenad till Amadores stranden, där drack vi kaffe och jag tog förstås en förmiddagscava för att fira. Hotellet lämnade ett brev där det stod att de bjuder på en hel flaska cava efter kl 20:00 i Chillout-baren. Dessutom hade Eje köpt cava som vi drack på balkongen. På kvällen åt vi supergod mat på en restaurang i Puerto Rico, där inledde vi med cava. Det blev mycket cava den dagen, fast det är okej när man blir 60 tycker jag.

Tisdag. Vi åkte båt från Puerto Rico till Mogan. Cirka en halvtimme. Mogan var mysigt att gå runt och titta på, små hus i fina färger. Vi var där några timmar och åt goda gambas (räkor, med vitlök stekta i olja). När vi kom tillbaks till Puerto Rico gick vi på stranden för att gå till Spar supermecado som handlar bröd, ost m.m. på. Sen satt vi en stund vid stranden och drack sangria och öl. Det blev en lugn kväll på balkongen, med en fantastisk solnedgång.

Onsdag. Eje tar som vanligt morgonpromenaden. Ingrid sitter på balkongen och läser. Sen var det poolhäng några timmmar och efter det balkonghäng. Lugna dagar alltså I kväll tar vi en promenad till Amadores för att hitta någon bra restaurang att äta på.

Söndag 30/12 till hemresa tisdag 1/1 2019

Söndagen var ytterligare en dag med promenad, bad , snorkling , bröd och ost på balkongen, lunchvila, promenad till affärer i eftermiddagsvärmen, middagsbuffé m.m. Alltså en härlig semesterdag.

Måndag. Nyårsafton
Sista dagen med känslan av att nu vill vi bada och njuta så mycket som möjligt. Då hände något som man inte tror ska hända. Jag ( Ingrid) skulle ta den allra sista snorklingsturen och simmade som vanligt ut från stranden. Mitt under simningen så kom det plötsligt en attack från sidan och jag  kände hur det högg till i handen, fisken tog ny sats och försökte hugga till mot benet också. Jag blev förstås rädd till att börja  med och skrek till och sparkade för att simma bort.  Det var en fisk som heter Picassotryckare som vi har sett mycket under de här dagarna, den är väldigt vacker. Vi har upplevt att de gärna har försökt simma mot oss och varit lite aggressiva. Eje fångade en på film som attackerade kameran det kan ni se här nedanför. Det finns också en annan längre film med lite lugnare fiskar och väldigt vackert  korallrev vid Blue Bay.   Eje skrattade gott när jag kom upp och sa att jag blivit fiskbiten, men jag fick i alla fall ett sår på handen, så det är beviset. På kvällen var det nyårsfirande med fint dukade bord och mycket god mat och trevlig musik.  På stranden utanför hotellet kunde vi se hur Mauritisierna samlas och grillar och umgås och firar nyår ungefär som vi svenskar firar midsommar. På stranden längre bort var det massor av tält med folk som övernattade och festade. Hela kvällen var det smällare och fyrverkerier och på tolvslaget  var det som ett inferno av fyrverkerier överallt, det verkade aldrig ta slut. Fantastiskt  mycket att se, fast samtidigt var det så mycket att man nästan blir rädd för säkerheten med allt smällande och allt folk på stranden.  

Tisdag var det hemresa. Vi åt frukost och sa hejdå till vår trevliga servitör som serverat oss kaffe varje morgon och som visste att vi ville ha svart kaffe ”no milk” sa han alltid. Han hjälpte mig lite extra ibland eftersom han såg mina svårigheter med händer och fötter. Det är alltid lite sorgligt att lämna ett ställe som man har trivts så bra på, vi är mycket nöjda med vår semester och kanske vi återvänder till Mauritius igen för att kunna få bada i den varma  Indiska Oceanen.

Torsdag 27/12 till lördag 29/12

Torsdag blev en dag med strand, bad och snorkling igen. Det är kul att försöka filma när vi snorklar det är inte alltid så lätt att fånga det man vill på filmen. Jag ( Ingrid) badar mest hela tiden , Eje brukar ta en promenad för att inhandla bröd, vatten, öl m.m. Att äta lunch på balkongen är mysigt. Ofta tar vi en vilostund inne när det är som varmast på dagen. Eje pratade med en taxichaufför utanför hotellet och preliminärbokade en tur på lördag.

Fredag morgon efter frukost promenerade vi tillsammans för att handla lite och boka resan med taxin. Vi träffade vår TUI-guide på hotellet så hon fixade allt med pengarna som vi hade betalat för julmiddagen. Vi pratade med henne om vilka ställen som var bästa att snorkla på och hon sa Blue bay, vilken tur att det är precis dit vi ska åka taxi på lördagen. Sen var det strandliv resten av dagen. Varje kväll äter vi buffemat här på hotellet det är mycket olika rätter ,de bästa är fiskrätterna även en del sallader är mycket goda. Det är mycket olika söta desserter fast glass och blandad frukt är det absolut godaste 

Lördag.  Rittoo vår taxichaufför stod redo utanför hotellet kl 8:00. Vi skulle åka till Blue bay som ligger på sydöstra sidan av Mauritius. Taxifärden tog en timme, vi fick lite guidning under tiden det var intressant, det är vänstertrafik så i varje rondell tittar man åt fel håll, tur att vi inte kör själva. Vid Blue bay fick vi bråttom att komma med en båt för snorkling , det var många båtar och man kunde boka en tur enbart för att få komma ut till korallrevet och snorkla. Det verkar som om det  endast är en viss tid som båtarna får stanna där, antagligen är det gör att skydda de känsliga korallerna. I sista stund kom vi med en båt. När vi hade satt oss så upptäckte vi att det verkade som om bara vi var redo för snorkling. Det var glasbotten i båten och alla tittade intresserat ner utom jag ( Ingrid) som blev mer och mer irriterad och trodde vi kommit fel. Båten åkte över till en strand vid ett lyxigt hotell och där skulle alla av utom vi! Vi två fick åka till korallrevet. Det var en helt fantastisk snorkling! massor med levande koraller av olika sorter och otroligt mycket fisk. Eje filmade en massa. Vi hade nog kunnat simma runt där i flera timmar. Jag har ofta problem med att kliva i båtar eftersom mina ben och armar är muskelsvaga. Det är så härligt med alla hjälpsamma händer som stödjer och fixar så att allt fungerar med snorklingen, det är jag tacksam för.

Efter båtturen var vi en stund på stranden, det var en väldigt fin badplats. Eftersom det är lördag var det många familjer där, de hade med sig mat, stolar bord och verkade en riktigt härlig lördag.

Vi åkte tillbaks till hotellet och vilade oss. Nu är det snart dags för kvällsbuffen.

 

Söndag 23/12 till onsdag 26/12

Söndag morgon vaknade vi utan att ha blivit drabbade av cyklonen den passerade öster om Mauritius. Det blåste en del och gick höga vågor annars var det lugnt.

Eje gick morgonpromenad och jag gjorde lite muskelträning innan frukost. Så startar vi de flesta dagarna. Frukosten är bra inte alltför överdådig fast allt man kan önska finns, ägg, yoghurt, bröd m.m . Framförallt är det gott med alla frukter, färsk ananas varje morgon är toppen och sen avsluta  med en croissant så har man fått hela kostcirkeln till frukost. På stranden idag kom det en trevlig kille och ville sälja en båtutflykt till oss, det var precis den vi hade tittat på tidigare så vi slog till. Båten går från stranden strax bredvid hotellet så det kändes perfekt, utflykten blir på tisdag.

Måndag julafton

Hotellet ville boka in oss på julmiddag och ha betalt för den, vi har ju betalat gör halvpension och ville inte betala extra för julmiddagen. Vi fick betala men efter kontakt med vår TUI-guide så kommer vi att få tillbaka pengarna det hade blivit något fel. Vi bokade i alla fall ett bord för fyra för att få sitta tillsammans med Bengt och Ulla från Skövde dom gjorde sin sista kväll här.

Snorklingen var mycket svår idag det blåste och gick underströmmar så det var svårt att bestämma åt vilket håll man skulle simma, det är ändå härligt att bada och slappa.

På kvällen åt vi julmiddag tillsammans med Bengt och Ulla. Sen var det uppträdande med en dansshow som vi inte var så imponerade av.

Tisdag

Båtutflykt! Vi samlades kl 8 och kom iväg ca halv nio. Färden gick väldigt snabbt med speedboat i ca 40 min. Det första stoppet var för att få se delfiner och de som ville fick simma och snorkla för att se dem i vattnet. Man måste kunna simma snabbt och det gick ganska höga dyningar mitt ute på havet så vi valde att stanna på båten och titta. Vi såg flera delfiner, det var kul. Efter det åkte vi till en strand med ett korallrev där fick vi snorkla. Det var fantastiskt vacker, massor med olika fiskarter och fina koraller. Vi åkte sen förbi en korall som växte som en hög pelare ur havet, mycket ovanligt att koraller växer så ovanför vattnet.

Vi gjorde ett långt stopp på ön Ile aux Benitiers där våra guider grillade fisk, kyckling, korv, vitlöks bröd m.m. som vi fick till lunch , mycket gott och trevligt. Till dessert fick vi grillad banan. Vi fick också deras specialblandade djungeljuice (rom och juice). Det var trevligt att prata med alla som deltog på utflykten vi var från olika håll i världen , Tyskland, Frankrike, Sydafrika. Vi stannade på ön och badade m.m. Det var en hel del business på ön. Försäljarna hade sin varor på diverse flytetyg, de sålde drinkar, ostron, smycken, snäckor m.m. Det var en härlig dag, när vi kom till rummet på eftermiddagen fick lov att vila en stund. 

Onsdag

Efter frukost gick för att hitta en affär som sålde solglasögon. Ejes Ray Ban glasögon som han köpte 1994 blev kvar på ön Ile aux Benetiers, så nu var det sorg och akut behov av nya solglasögon. Det är så bra omgivningar här, när man promenerar från hotellet är det mycket vanliga bostäder och smala gator. Vi hittade direkt en affär där Eje köpte nya solglasögon. Sen snorklade vi, badade, lyssnade på ljudböcker och slappade. En härlig dag på Mauritius. 

Tisdag 18/12 till lördag 22/12

De första dagarna på Mauritius, vid norra Flic en Flac. Vi har haft några lugna dagar och mest varit på hotellet och stranden.

Tisdag eftermiddag anlände vi ganska trötta efter en lång resa. Vi kände oss väldigt nöjda med rummet och den fina utsikten och hann med en promenad på stranden där vi köpte lite att äta i en strandkiosk vi tog också ett dopp i  havet.

Onsdag var vi mest hela tiden på stranden badade och snorklade. Det är stor skillnad på vattennivån så snorklingen har hittills varit enklast på förmiddagarna när det har varit högvatten. Det är bra att ha badskor eftersom det är mycket koraller och en del stickiga sjöborrar som man inte vill trampa på. Det är fantastiskt mycket olika fiskar att titta på en underbar undervattensvärld. 

Torsdag och fredag var ungefär likadana. Vi tog vi morgonpromenader längs stranden före frukost. Det är väldigt bra att promenera eftersom det finns en del träd och man kan gå i skugga nästan hela tiden. Badet och snorklingen är bra, det finns bra solsängar i skugga så vi kan lyssna på böcker och slappa. Det är nära till en Sparaffär där vi handlar bröd ost,vatten m.m. Så varje dag sitter vi på balkongen och äter lunch med bröd och ost och tittar på den vackra utsikten.

Lördag. Idag regnar det. Det varnas för en cyklon som heter CILIDA som kan orsaka riktigt oväder. Den kan dra förbi här tidigt på söndag morgon. Vi beslutar att ta en promenad för att se hur Flic en Flac ser ut. Det är varmt och det känns bara skönt att det regnar till och från. Det är roligt att se sig omkring. När vi gick söderut så kom vi till de mer lyxiga hotellkvarteren och kände då att det är bra att vi har hamnat på ett hotell där det finns lite stadsbebyggelse , polisstation, post m.m, det gillar vi.  Vi tog en taxi tillbaks eftersom jag inte är så bra på att gå långt. Sen satte vi oss på ett café och drack kaffe och åt glass. Nu på eftermiddagen tar vi det lugnt, sitter på balkongen och tittar på vågorna. Vi får se hur natten blir, det verkar som om cyklonen kommer att passera öster om Mauritius. 

Fuerteventura 22/3-29/3 2018

En vecka på Fuertenventura går fort, att prioritera solstol och ljudbok istället för att skriva i bloggen kände helt rätt

Vi anlände till vårt hotell i Corralejo på torsdag eftermiddag den 22/3 och blev mottagna med varsitt glas cava. Lyxigt hotell.
En liten promenad längs stranden hann vi med den första dagen. Vi var ganskla trötta och bestämde oss för att mysa på hotellrummet , vi köpte lite bröd och ost. Efter dusch så tog vi på de mysiga vita frottémorgonrockarna och lutade oss tillbaks i de sköna fåtöljerna.
DÅ knackade det på dörren Eje öppnade och var helt oförstående när den trevliga städerskan ville komma in och försökte förklara att hon ville ”open the bed”. Till slut fick hon komma in och det hon skulle göra var att bädda upp vår säng , lägga varsin tunn handduk och tofflor åt oss och sen en liten skål med chokladbitar och en liten lapp  med små visdomsord på…. oj,oj,oj det kändes lite konstigt att någon annan skulle bädda upp sängen på kvällarna.
Efter det så förstod vi att tanken var att vi skulle äta middag på hotellet eller någon restaurang kl halv åtta på kvällen för att sen komma till hotellrummet och sängen var fint uppbäddad. Det var ju fint , men lite konstigt.

På fredagen tog vi det lugnt och låg vid poolen , badade lite i bubbelbadet  sen tog vi en promenad in till centrum av Corralejo på kvällen för att äta.

Lördag morgon åkte vi taxi in till hamnen ,det är väldigt prisvärt att åka taxi och det underlättar mycket  för mig( Ingrid) som har det besvärligt  med att gå.
Vi gick längs strandpromenaden där det förstås finns massor med restauranger m.m. en fin promenad.
Corralejo är från början en fiskeby, den ursprungliga stadskärnan finns kvar fast det har förstås på senare år byggt ut mycket p.g.a turismen.

På söndagen hade vi hyrt bil och åkte på västra delen av Fuerteventura. Det är väldigt lite växtlighet , mycket stenigt och vulkanisk mark. Vi besökte grottorna vid Ajuy. Det är grottor vid kusten som har ätit sig in i berget ,det är mycket vackert., verkligen sevärt. Vi åkte genom flera små fina byar och ut mot kusten igen där vi besökte Los Molinos. Där finns en vacker strand med rullstenar  och några gamla hus, det var mycket en vacker utsikt över havet.  På kvällen körde vi till byn El Cotillo för att se den berömda solnedgången, det var mulet så vi såg inte så mycket solnedgång, Vi åt i alla fall god mat på en restaurang.

Måndag morgon körde vi mot södra Fuerteventura, där finns det milslånga sandstränder. Tyvärr blev det en liten besvikelse vi åkte i två timmar för att mötas av hotell ,affärer, restauranger och otroligt mycket folk och dessutom blåste det ganska mycket så något bad i havet var inte aktuellt, det var röd flagg. Stranden var i alla fall mycket fin.

Tisdag och Onsdag slappade vi mest , låg vid poolen, lyssnade på böcker, åt god mat, promenerade m.m. Vi har inte badat i havet någonting eftersom det har blåst en hel del. Vi är nöjda med resan , vi har haft lagom varmt hunnit med  en del  utflykter och även kunnat ta det lugnt. Hotellet var mycket fint, det kändes lite lyxigt med cava till frukost, i baren var det levande musik varje kväll och personalen var trevlig.

Torsdag åt vi frukost och sen packade vi och började resan hem mot Sverige.

Onsdag -Torsdag 4-5/1

Onsdag sista dagen, det känns lite tråkigt. Vi startade som vanligt med en kajaktur. Det var väldigt lågt vatten så vi hade lite svårt att komma iland på vår lilla strand. När vi hade suttit och tittat på vattnet en stund så bestämde vi oss för att inte snorkla där utan att paddla en lite längre tur istället.  Vi paddlade samma åt samma håll som första dagen, nu när vattnet var så lågt kunde vi paddla in under klipporna det var häftigt. Vi såg jättestora fiskstim som simmade nära  klippväggarna.
Efter kajakturen  satt vi som vanligt en stund i baren och sen fick  vi kredit med betalningen eftersom vi  hade för stor sedel som de inte kunde växla. ” Pay later” sa de.
Vi åt lunch på samma ställe som vanligt och berättade att vi skulle åka hem i morgon, tjejen som brukar servera oss sa då , ”see you next year”. När vi gick fick vi en stor papaya som vi kan ta med hem till Sverige. När vi sen betalade vår skuld i för kajak och dryck i baren så fick vi några citrusfrukter  av dem.
Vi badade och försökte snorkla lite vid stranden, det blev en kort stund eftersom vattnet var ganska grumligt.
På kvällen hade vi avskedsmiddag med Peter och Merja på den lilla restaurangen precis utanför hotellet vid djungeln. Sen blev det avskedsdrinkar vid stranden på hotellet.
Torsdag morgon började vår resa hem med båt och sen minibuss i 1,5 timme. Trångt och varmt var det på flygplatsen. Flygresan var 12 timmar lång så när v i kom till Arlanda var vi trötta. Vi kramade om Peter och Merja innan de åkte hemåt. Sen fick vi en köldchock när vi väntade på bussen till hotellet minus 19 grader!!
Vi är mycket nöjda med vår resa och att vi har fått två nya vänner!

 

 

Måndag-Tisdag 2/1-3/1

Måndag morgon hyrde vi kajak i två timmar igen. ”Vår strand” är ett toppenställe att paddla till. Vi snorklar och ser nya fiskar varje gång, det är så mysigt. Vi får numera alltid billigare pris när vi hyr eftersom vi kommer nästan varje morgon. De är så trevliga!
Lunch som vanligt. Sol och bad på stranden. Lite drinkar på strandbaren, alltså väldigt skönt med semester.
På kvällen åt vi på restaurangen som ligger närmast oss i djungeln. Peter och Merja kom också dit, vi har så trevligt tillsammans.
Tisdag morgon när vi kom och skulle hyra kajak så regnade det, vi paddlade iväg ändå och hela ”kajakfamiljen” vinkade av oss och såg så glada ut. Det var lågt vatten så vi fick sitta på vår lilla strand och vänta en liten stund på att vattnet skulle stiga så vi kunde hoppa i och snorkla. Det var lika underbart idag att snorkla där. Vi ser massor av fiskar och flera olika sorter.
När vi skulle betala kajaken idag så prutade en av ägarna på ett roligt sätt han sa: ”200 no, 150  yes”  och sen log han. det tog en stund innan vi förstod men han menade förstås att vi bara kulle betala 150 bath och inte 200 bath som det egentligen kostade.
Sen var det bad och mat som vanligt. Sköna semesterdagar.
Vi har inte haft många dagar med enbart blå himmel och strålande sol, men det är ganska skönt med moln eftersom det är så varmt. Det enda vi inte vill ha är alltför mycket regn.


Söndag – nyårsdagen

Vi var lite sega idag och åt frukost senare än vanligt. Vädret var mulet och regnigt. Vi badade lite i alla fall. På eftermiddagen tog Merja och jag en mopedtaxi till byn för att shoppa lite. Föraren stannade på tre olika ställen där vi kunde gå in och titta på kläder. Det blev en del handlat, det är väldigt billigt och vi prutar inte alls för vi tycker inte det behövs.
Det blev en lugn eftermiddag med promenad på stranden och en öl i favoritbaren (kajakuthyrarnas bar)
Vi har ett rikt djurliv omkring där vi bor. Apor, varaner, fjärilar, fåglar, ödlor alla sorters djur kan vi se, vi bor så nära djungeln. Hundar som ingen äger går runt överallt också, de är lugna och kommer och lägger sig under bordet är vi äter eller någon annanstans.