Måndag 20 juni till Onsdag 22 juni. Storforsen


Efter en god natts sömn var vi redo att upptäcka Storforsen. Det går en bro från campingen till forsen. Den var tyvärr avstängd på grund av reparation, eftersom vårfloden hade dragit med sig delar av bron. Därför tog vi bilen till infocenter som ligger sydväst om forsen.
Därifrån gick runt i naturreservatet och fram till forsen. En fantastisk upplevelse att se
vattenmassorna forsa ner.
Varje sekund passerar 250 kubikmeter vatten i Storforsen. När vårfloden är som starkast efter vinterns snösmältning kan vattenföringen uppnå 870 kubikmeter per sekund. Vi hade tur som var här i mitten av juni, forsen har störst flöde omkring midsommar och det fick vi uppleva!
Det är inte bara den strömmande forsen som är sevärd. Det finns lugnare bäckar och fina klipphällar att sitta på och njuta av vatten och natur. Döda fallet har bildats av att älvfåran torrlades på 1800-talet för att underlätta timmerflottningen. Det var så fint att sitta och uppleva allt. Vi fikade i kaffestugan som har funnits där sen 60-talet. Tillbaka på campingen gick jag en tur till turistinformationen, den ligger i Raimos bar. Den puben är speciellt byggd till filmen Jägarna. Turistvärdinnan var väldigt pratsam inte en tystlåten norrlänning. Jag fick veta mycket om allt möjligt och även några tips på utflykter. Tisdag morgon gick över bron som nu var öppen. Det var en upplevelse att se forsen från ett annat håll, så vackert. Vi gick också till friluftsscenen som är uppbyggd på klipporna i döda fallets område. På eftermiddagen tog vi en biltur längs älven fram till Fällforsen. Det är också en
fin fors med böljande fall. Vi for vidare till Älvsbyn där åt vi en pizza med souvas ( rökt renkött).
Onsdag drog vi iväg till Byske. Vi checkade in på Byske havsbad tidigt på eftermiddagen. Det var lite blåsigt väder så vi tog bilen till ett köpcenter i Skellefteå, Eje köpte skor och jacka. Vi handlade mat i Byske, så vi har färskpotatis m.m. till midsommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.