Första veckan i Belgien

Husvagnstur 2019 23/6 -30/6 Sverige till Belgien

Söndag 23/6 Startade vi vår resa. Första natten var vi på Råå Camping i Helsingborg

Måndag 24/6 Tog vi färjan Helsingborg-Helsingör och körde genom Danmark till färjan Rödby -Puttgarden. Resan genom Tyskland flöt på i bra tempo vi körde ca 50 mil. Strax väster om Bremen stannade vi på en Camping Aschenbeck. Det var 30 grader varmt, vi fick en fin skuggig plats med en stor gräsplan framför. Campingen var mysig och så där trevlig som små campingar i Tyskland ofta är. Gamla toaletter och duschar, fast otroligt renstädat och fint

Tisdag 25/6 Efter 50 mils körning närmade vi oss campingen i Brygge i Belgien. Precis när vi skulle svänga in den sista vägen så missade vi infarten och körde fel , det blev en färd på smala vägar och svårt att hitta någon plats att vända. Felkörningen tog oss en halvtimme. När vi kom till Camping Memling i Brygge var det 32 grader varmt. Incheckningen var verkligen high-tech! Det var self-check in där man fick välja plats och betala med kort. Det visade sig att många hade bekymmer med att fixa det, så killen som arbetade i receptionen fick hjälpa till väldigt mycket, man kan undra om det var något tidssparande att ha self-checkin. Vi var sena så det fanns bara två platser med el kvar, platsen vi fick var inte så bra så vi valde att bara stanna i två nätter. Campingen ligger nära centrum, vi fick en bra karta på som visade cykelvägen till centrum.

Onsdag 26/6 Cykelturen in till Brygge var ett äventyr, mycket kullersten och cyklister som cyklade fort och utan rädsla samt utan hjälm. Brygge är som en enda medeltidssagostad, torg och vackra byggnader överallt. Väldigt mycket turister. Belgiska våfflor med olika tillbehör säljs överallt, choklad och marsipanaffärerna ligger tätt. Vi tog en kopp kaffe med belgisk våffla ( Ingrid ) och belgisk öl (Eje). Vid besöket på bryggeri De Halve Mann åt vi goda hamburgare och Eje provade förstås deras öl och drack en Straffe Hendrik Wild, mysigt ställe. Man kan gå guidad tur i bryggeriet och vi tänkte att vi stannar en natt till så det kan vi göra i morgon. Efter det besökte vi Beginjhof, som genom årtionden har varit en fristad för kvinnor . En väldigt lugn och fridfull plats med flera olika byggnader. Vi cyklade också till Sint Salvatorskatedralen och gick in där, mäktigt förstås som alla katedraler. På kvällen försökte vi boka en natt till, men tyvärr det gick inte. Så den nya planen blev att åka till Gent, det gäller att vara flexibel och ändra sina planer.

Torsdag 27/6 ca 4 mils resa till Gent kändes kort och bra. Camping Blaameerseen är en superfin camping med stora platser som är avgränsade med häckar och en stor fri yta i mitten. Den ligger i ett friluftsområde med en badsjö och endast ca 5 km till centrum. Vi kände direkt att här trivs vi!

Efter en lunch vid husvagnen cyklade vi in till Gent. Det är en mycket trevlig stad, fina byggnader och väldigt gemytligt. Vi såg oss omkring lite och satte oss vid ett café vid floden Leie och tittade på båtarna och folklivet. Sen cyklade vi till campingen för kvällsgrillningen.

Fredag 28/6 Fredag förmiddag cyklade vi till centrum igen. Jag måste bara skriva lite om cykelkulturen här. ALLA verkar cykla här och alla cyklar fort och kan ta sig fram överallt, de verkar inte ett dugg rädda för bilarna. de sicksackar mellan gångtrafikanterna. Nästan ingen har hjälm, inte ens barnen. På de flesta cyklar finns det cykelväskor där de packar varor när de har handlat och andra saker. Det finns också en typ av lådcykel där barnen kan sitta i fram åka med, förstås utan hjälm. Belgarna verkar ha väldigt starka ben! Vi parkerade våra cyklar i ett cykelparkeringsgarage som var gratis och videoövervakat. Sen åkte vi en guidad tur med båt på floden Leie, det var mycket intressant att få höra om alla historiska byggnader. Efter det promenerade vi runt och överväldigades av att det finns så många katedraler på så liten yta. Vi besökte katedralen Sint Baaf, det var mäktigt . Sen gick vi och letade efter ett bryggeri som vi hittade men det var endast guidade turer för grupper. Vi gick till restaurangen Bier Central de har 30 belgiska ölsorter på fat och 300 belgiska ölsorter på flaska. Vi åt en mycket god köttgryta och drack förstås öl till.

Lördag 29/6 Varmaste dagen hittills. Det blev en biltur till kusten , skönt med AC. Vi åkte till Knokke-Heist, Osteende och några fler orter. Det blev inget bad eftersom vi blev avskräckta av alla hotell och all business m.m. Det var långa stränder men väldigt mycket folk. Vi stannade och gick lite på en strandpromenad, där köpte vi också lite bröd på ett bageri, Det blev vår lunch. Termometern i bilen visade på 36 grader. På kvällen grillade vi vid husvagnen och hade det väldigt skönt i skuggan.

Söndag 30/6. Idag var det belgiska mästerskapet på cykel här i Gent. Vi skulle cykla in till staden och hade svårt att komma ut från campingen, vägen var avstängd och hur mycket folk som helst. Cykelsport är stort i Belgien. Vi hade planerat en liten cykel rundtur för att se fler saker i Gent och det gjorde vi också, hela tiden är det nya ställen som vi upptäcker. Ibland lite svårcyklat när det är kullersten. Vi bestämde att åka till restaurangen Bier Central för att ta ett par öl och lite lättlunch. Det är bara att cykla den här vägen det blir lätt sa jag ( Ingrid) . Vi visste inte att cykelloppet gick precis genom staden där , vi hamnade mitt i det, kul!! Vi fick gå lite med cyklarna men det gjorde ingenting, vi fick bord på favoritrestaurangen och satt där i nästan två timmar och njöt. Vi provade ett par olika ölsorter bl.a. ett öl som inte smakade öl, friskt och gott ändå. Eftermiddagen var lugn på campingen. I morgon åker vi vidare mot Nederländerna.