Husvagnstur till Tranås 30 juli till 2 augusti

Semstern börjar närma sig sitt slut och vi blev så sugna på att åka en ytterligare en tur med husvagnen. Vi bestämde oss för att vårt mål skulle bli Tranås. Det känns som lagom långt bort. Måndag eftermiddag  anlände vi till Hätte camping , en fin välordnad camping 4 km från Tranås centrum alldeles bredvid sjön Sommen. Det var ca 32 grader ute. Jag tog en tur till stranden för att doppa mig i det varma vattnet. Det är en otroligt fin lite kuperad badplats med gräs,sand, bryggor och ett hopptorn. Eje tog sig en liten vilostund i skuggan utanför husvagnen. På kvällen åt vi på restaurangen utanför campingen, det var fint att sitta ute och se utsikten över Sommen.

På tisdagen bestämde vi oss för att åka på en cykeltur fast det var otroligt varmt. Vi cyklade genom vacker  skog och förbi härliga landskap. Det är otroligt torrt så många träd har gula löv redan. För mig går det smidigt att cykla 2,5 mil med elcykel. Eje hade lite mer kämpigt i värmen eftersom det var ganska kuperat med mycket långa backar och värmerekord på över 30 grader. Vi avslutade cykelturen med  varsin räkmacka med öl till på en restaurang vid gästhamnen i Tranås. På eftermiddagen var bästa stället stranden, vi badade och hade det skönt.

Onsdag åkte vi på bilutflykt. Första stället vi stannade på var Björkenäs cykel- och  mopedmuseum. Ett fantastiskt ställe!  Här finns mopeder från 50- till 1980-talet samt Husqvarna Motorcyklar från 20-talet. Här står idag ca 330 mopeder, 50 motorcyklar mm. Anders Arnesson har förverkligat en pojkdröm på sin gård i Björkenäs. På logen blänker mopeder, motorcyklar och cyklar i långa rader. Dessutom bjöds det på kaffe eller vatten vad man nu ville ha. Vi tog kaffe och köpte varsin glass till.
Efter den upplevelsen åkte vi vidare mot Åsens by som är ett kulturreservat. Det är en unikt bevarad miljö där man kan se hur en småländsk by såg ut omkring sekelskiftet. Man kan vandra runt i byn och förstår verkligen hur det var för ca 100 år sen. I ett av husen bodde Tekla ända fram till 1989 utan el m.m.  Det huset står kvar som det var när hon lämnade det, intressant att se.
Vi åkte vidare mot Gränna, där tog vi en fika. På Gränna knäcke handlade Eje svagdricka och knäckebröd, det ska bli intressant att prova svagdrickan och se om den smakar som förr. Efter vår utflykt tog vi det lugnt och pustade ut i skuggan. På kvällen åt vi god mat på restaurangen vid sjön igen.

Torsdag packade vi och åkte hem, mycket nöjda med vår ” lillsemester”.