Ingrids kusinträff 13-15 juli

Fredag morgon vaknade vi till en vacker dag igen. Vi kom överens med min bror Göran att vi skulle träffas vid Bjuröklubbs fyr på förmiddagen. Hela Bjuröklubb är ett naturreservat några mil söder om Skellefteå. Vi besökte fyren som är byggd 1859 och var bemannad fram till 1970. Varje dag sedan 1924 har man kunnat höra Bjuröklubb i sjörapporten i radio. Det var en fantastisk utsikt över både land och hav. I den gamla fyrmästarbostaden är det i dag ett café där vi åt en mycket god lunch.
Efter det var det dags för kusinträff ,att träffa kusiner, morbror , moster och några fler. Vi åkte hem till Anders och Helena i Skellefteå för en eftermiddagsfika.
Så trevligt att träffa alla, äldsta kusinen är 79 år och den yngsta är 32 så vi har alla olika erfarenheter och minne från mormor och morfar.
Sen vilade vi en stund på campingen innan det var dags för att gemensamt äta ute i trädgården hos Anders och Helena. Vi har väldigt tur med vädret och kan sitta ute hela kvällen. I Skellefteå blir det inte heller mörkt utan när vi cyklar till husvagnen vid tolvtiden på kvällen så är det ljust.
Lördag samlades via allihop för en rundtur i morfars och mormors fotspår. I startade vid Lejonström, där min mamma är uppväxt. Morfar var känd i trakterna som ”Lingonkungen” han köpte in blåbär och lingon och exporterade till Tyskland m.m. Huset vid Lejonström finns inte kvar, vi tittade var det hade legat, nära den kända Lejonströmsbron. Vi gick upp på kyrkogården alldeles intill och tittade på gravstenen också. Sen åkte vi till Lund där morfar hade renseriet, det var så intressant att få höra alla berättelser från de äldre släktingarna.
I Burträsk besökte vi ostens hus och åt, Västerbottenspaj förstås.
Vi åkte vidare till Klutmarks station där mormor och morfar bodde innan de flyttade till Lejonström. Där hade de haft ett slakteri och även startat upp med bärdistribution till Tyskland. Det var nära järnvägen och låg alltså väldigt bra till. I närheten fanns ett gammalt torkhus för att torka bär som skulle exporteras,tyvärr hade huset rasat sönder i vintras eftersom det var så mycket snö.
Vi åkte vidare till Svanström där morfar var uppväxt och sen också hade flyttat tillbaks till, det är väldigt många i Svanström som heter Eriksson som min morfar hette. Morfar hade 8 syskon.
Det var en mycket rolig dag , med många intressanta berättelser och solig och varm väder hel dagen. Vi avslutade dagen med en mysig grillkväll tillsammans med mycket samvaro och väldigt trevligt.
Söndag morgon packade vi ihop och lämnade Skellefteå camping. Det var mycket varmt 25 grader redan kl 8:00. Vi tog det lugnt eftersom jag ( Ingrid) tyvärr fortfarande dras med den envisa förkylningen och hostar massor på nätterna. Vi stannade vid Ava Havsbads camping, det var otroligt varmt ca 30 grader och final i fotbolls VM kl 17:00. Efter det gick vi ner och tog ett dopp i havet , det var skönt.