Bayern 13-14/7

Torsdag morgon lämnade vi Morgenfurt Camping. När jag gick till receptionen sa Paul Otto (som driver campingen) ”aha die Schwede” vi var de enda svenskarna på hela campingen och det verkade som om de gillade det. Han hälsade adjö och skakade hand med oss båda två, det kändes bra. Vi åkte mot Tyskland. Resan genom Österrike gick bra utan några missöden. Det är en vacker väg med höga berg, djupa dalar och många tunnlar. Vårt mål var en liten camping vid byn Iffeldorf ca 6 mil söder om München. Det var endast 40 platser och det kändes ganska trångt, först kändes det lite tråkigt med en plats med stenar framför vagnen istället för gräs, men efter en stund tyckte vi att det var ganska charmigt ändå. Det är en pytteliten sjö med en fin badplats, vi tog en liten cykeltur och såg att restaurangen utanför campingen såg väldigt mysig ut. Så vi gick dit och åt på kvällen, jag provade en bayersk specialitet som heter obazda och består av olika ostar som blandas med kryddor och lite smör ,den äts med ättiksgurka och lök. Det smakade bra men var väldigt mättande.

Fredag tog vi en utflykt med bilen. Vi åkte först till Garmisch Partenkirchen , Eje hade en tanke att vi kanske skulle åka linbanan upp till någon alptopp. Vädret var regnigt och molnen täckte alptopparna så det var ingen idé att åka linbana till Zugspitze. Vi fick i alla fall se hur det ser ut i Garmisch Partenkirchen Vi hade bestämt att åka en bit på den s.k. Romantische Strasse eftersom den ska vara vacker och ha många olika intressanta platser. Vi hamnade i Ettal där det finns ett stort Benediktinerkloster, det visste vi inget om innan, så förstås stannade vi där. Det var ett stort område med olika byggnader, eget bryggeri, och en stor vacker basilika. Klostret grundades redan på 1300-talet av Kaiser Ludvig IV (kejsare över Bayern) Basilikan (kyrkan) var otroligt vacker inuti med mycket utsmyckningar. Vi ville förstås köpa öl som var bryggd i klostrets bryggeri, när vi gick och letade så kom det en munk som var mycket trevlig och berättade vart vi skulle gå. Han frågade var vi kom ifrån och när han hörde att vi var från Sverige så sa han att ölen var dyr där och försökte uttala ordet öl på svenska. Han såg ut som sinnebilden av en snäll munk, lite rund om magen och mycket jovialisk. I klosterbutiken köpte vi öl, glühwein och likör från klostret.

Vi åkte vidare mot staden Schongau, där det finns en stor del kvar av den gamla stadsmuren som omgärdar den gamla delen av staden. Vi promenerade in genom en port i muren, staden är fin med många vackra gamla byggnader. På torget var det massor av olika försäljare, en uppbyggd scen, bänkar och bord, det verkade som de skulle bli något jippo , typ marknad på kvällen. Vi åt på en restaurang vid torget, där hörde vi hela tiden en musikkår som spelade samma stycke flera gånger det lät bra, den kommunala musikskolan låg i ett av de vackra husen vid torget, övning pågick. Vi besökte också kyrkan som var utsmyckad med guld och vackra färger. Efter det åkte vi tillbaka till vår lilla camping. I morgon åker vi vidare norrut.