Ossiacher See 9-12/7

Söndag morgon åkte vi iväg från Italien mot Österrike. På eftermiddagen anlände vi till Morgenfurt Camping vid Ossiacher See. Det är far och dotter Morgenfurt som sköter om den lilla campingen. Vi blev väl mottagna, i dottern visade oss runt vilka platser vi kunde välja på . Vi fick en jättebra plats med sjöutsikt. Det var ca 30 grader varmt så när vi hade kommit på plats. Tog vi ett dopp i sjön, vattnet i sjön är klart och fint och det var säkert 25 grader varmt. En toppenfin badplats och en mycket mysig familjär camping. Vi hann med en handlingstur och en kort bilfärd till andra sidan sjön.

Måndag morgon startade med ett trevligt samtal med våra närmaste grannarna , de tillhör dem som har sin husvagn där år efter år och känner många andra på campingen. De undrade hur länge vi skulle stanna och ville gärna tipsa om olika utflyktsmål i närheten. Vi hade redan bestämt att vi skulle ta en cykeltur. Vi cyklade runt hela Ossiacher See en tur på ca 3mil. Det var 27-28 grader varmt och väldigt fint. Det var cykelväg runt sjön och många som cyklade. Ossiacher See är mindre än Möckeln men det finns hur mycket aktiviteter som helst, vattenskidåkning, trampbåtar, segelbåtar, passagerarbåt och t.o.m. en polisbåt. Många hotell, pensionat och campingar finns det också. Det var mycket fina vyer att titta på under cykelturen, Vi tog en paus på en restaurang i byn Ossiach, mycket mysigt precis vid sjön med vacker utsikt. Där drack vi Eiskaffe m.m. När vi om till campingen svalkade vi oss med ett dopp i sjön. Sen blev det några timmar i lugn och ro och ytterligare en simtur i sjön, härligt! På kvällen blev det en frankfurterwurst och dryck till i campingens lilla servering.

Tisdag planerade vi en bilutflykt till Wörthersee. Vår trevliga husvagnsgranne kom över till oss på morgonen och frågade om vi ville ha lite tips , hon erbjöd oss också flera broschyrer som vi kunde låna av henne. På andra sidan av oss bor en äldre herre som heter Franz han pratar också en del med oss, alla är så väldigt familjära och trevliga här. Wörthersee är en sjö med ett vatten som är grönskimrande, det har varit ett semesterparadis sedan slutet på 1800-talet. Det är strandpromenader, lyxiga hotell, pensionat och några campingar. Vi stannade i Pörtschach och promenerade längs strandpromenaden, vi tog en kopp kaffe och tittade ut över sjön. Vackert, dyrt och en känsla av jetsetliv. Eje och jag har en gång för 40 år sen (1977) tillsammans med några fler tågluffat och hoppat av tåget och badat i Pörtschach, men idag vet vi inte riktigt var det var. Kanske har det förändrats på 40 år. Vi åkte vidare runt sjön , gjorde några korta stopp. I Reifnitz stannade vi och åt, fantastiskt gott, dyrt, och förstås utsikt över sjön. Efter det kom dagens höjdpunkt, Pyramidenkogel. Ett utsiktstorn högt upp ovanför Wörthersee. Vi åkte hiss upp och hade en fantastisk utsikt. Lite otäckt högt faktiskt. Man kunde se hela den grönskimrande Wörthersee och åt andra hållet Karawankenbergen mot Slovenien. De som ville kunde betala några euro extra för att åka ner i ett rör som slingrade sig nerför i tornet. De verkade ganska kul, men vi provade inte den nerfarten, vi tog hissen. Efter den heldagsutflykten var det skönt att komma till campingen och ta en lugn kväll. Vår granne kom till oss och sa hejdå de skulle åka hem ett par dagar och inte komma tillbaks förrän till helgen, de önskade oss en fortsatt trevlig semester.

Onsdag morgon var det mycket svalare endast 17 grader eftersom det hade regnat på natten. Det är så mysigt på den här campingen, när vi sitter ute och äter frukost så ser vi ut över sjön och alla som tar sig en morgonsimtur i det fina vattnet. Det är ett härligt badvatten det känns alldeles sammetslent. Vår campinggranne sa till oss att vattnet i Ossiacher See är väldigt bra för huden, det är nästan så jag tror henne , så skönt känns det att bada i sjön. Efter frukost startade vi en cykeltur mot Feldkirchen en stad på ca 14 000 invånare. Det blev mycket bättre än vad vi hade trott. Cykelvägarna går förbi lantgårdar och små byar och är riktigt trevliga att cykla på. Antagligen så är det den gamla huvudvägen som de använder som cykelväg, det åker en del bilar där men är inte hårt trafikerade. Det blev en väldigt fin cykeltur på drygt 2 mil fram och tillbaks. I Feldkirchen tog vi förstås en fika, kaffe, glass, öl, vatten, alltihop var gott. Solen har lyst nästan hela dagen och eftermiddagen har varit varm och skön, flera dopp i sjön och vila vid husvagnen är en bra laddning för att resa vidare i morgon. Vi åker norrut mot Tyskland. Det känns nästan lite vemodigt att lämna denna genomtrevliga camping.