Vidare till Nederländerna

Måndag den 1/7

Startar resan från Gent mot Edam i Nederländerna. Vi konstaterar att motorvägarna i Nederländerna har bättre kvalitet och är bättre skyltade än motorvägarna i Belgien. Checkar in på camping Strandbad i Edam. Bra incheckning, man väljer en plats och behöver inte i förväg bestämma hur länga man ska stanna, så tycker vi att camping ska vara. Vi tog en liten cykeltur i oststaden Edam, en liten mysig stad, med kanaler, smala gator och fina hus.

Tisdag den 2/7

På tisdagen blev det en biltur. Nederländerna är så platt som vi trodde. Det är kanaler och stora områden där det går både kor och får. Eje missade ett studie besök på sin kurs i naturgeografi till Nederländerna 1982 eftersom han skulle bli pappa precis då. Nu blev det i alla fall tillfälle att se invallningen som de skulle besöka då. Det är otroligt hur de har arbetat för att öka landets yta och för att minska risken för översvämningar m.m. Zuiderzee var en havsvik som har blivit en avgränsad del av havet efter att man byggt flera invallningar. Vi åkte en bit på en invallning, det är en stor väg och den är mycket bred, Mycket intressant att se. Mitt på vallen är det en rastplats. Där stannade vi och fikade på cafeet. Sen åkte vi vidare till staden Medemblik och promenerade runt lite. Efter det hade vi en lugn eftermiddag på campingen.

Onsdag den 3/7

Varje onsdag hela sommaren är det ostmarknad i Edam. Den besökte vi förstås. Marknaden är traditionell med många ritualer som hur osten levereras i båtar av bönder och tas emot av köpmän för att vägas och säljas på marknaden. Befolkningen verkar väldigt stolta att få visa alla besökare sin traditionella ostmarknad. Vi köpte förstås ost också.

Efter det åkte vi på en cykeltur. Först 5 km till Volendam där det också tillverkas ost, det är en fin strandpromenad med många restauranger och caféer (och turister). När vi skulle cykla vidare slutade min (Ingrids) elcykel att fungera, något fel på motorn. En elcykel är ganska tung att trampa när man inte har något driv men efter lite funderande beslutade vi i alla fall att fortsätta cykla. Det var en sån fin tur. Nederländerna är ett mycket bra cykelland med cykelvägar överallt och många som cyklar. Hjälm används bara av turister och träningscyklister, det är som i Belgien.

Vi stannade i byn Monnickendamm där vi åt. Sen cyklade vi till Marken som tidigare var en ö, men nu är det en vägbank byggd dit. Fint att cykla på. Marken var fint med gamla trähus som är speciellt byggda och där familjerna bodde förr, de livnärde sig på fiske. Från Marken åkte vi båt tillbaks till Volendam och cyklade sista biten till Edam. En mycket fin cykeltur på ca tre mil, tyvärr var jag väldigt trött eftersom mina ben inte riktigt orkade trampa så mycket, men det var det värt.

Torsdag den 4/7

Strålande sol, hittills på vår resa har vi inte haft en droppe regn, även om det har varit lite svalare de sista dagarna. Efter att ha tagit bort batteriet från elcykeln så blev den lite lättare att cykla på. Vi cyklade till Volendam och turistade. Gick strandpromenaden, fikade, tittade i affärer med turistprylar. Sen gick vi in på terrassen på hotell Spaander som har funnits sen 1854, roligt att se. Vi satt i solen och drack öl och Aperol Spritz. En riktigt avslappnande turistdag. I morgon åker vi norrut.