Berlinbesök dag 2

I dag var det dags för en tur till Berlin igen. Vi var igång tidigt och var de första som åkte med shuttlebussen från campingen. Vi åkte direkt till Alexanderplatz där tv-tornet står. Det var inte alls så mycket kö nu på förmiddagen, så vi behövde inte vänta länge. Det var ordentliga säkerhetskontroller innan vi fick åka upp. Eje fick lämna ifrån sig sin selfiepinne den fick han inte ta med upp, undrar varför? Kan man gömma en bomb där? I så fall kan jag göra det i mina stavar, det var ingen som tittade på dem.

Hissen gick väldigt snabbt upp, där uppe var det en fantastisk utsikt över Berlin. Tornet är 369 meter högt. Vi fick åka till utsiktsplattformen 203 m upp, det är som en kula som roterar runt sin egen axel på ca 30 min. Tornet byggdes 1965-69 av dåvarande DDR.

Efter det tog vi tunnelbanan till Potzdamer platz, vi hade läst att det skulle finnas rester av muren där och tror att vi hittade det. Men vi kan ha fel ,det kan ha varit något helt annat. Potzdamer platz har ett stort köpcenter som vi avstod från att gå in i. Vi promenerade därifrån till Checkpoint Charlie för att se på den mest kända gränsövergången mellan Väst-och Öst-Berlin.

Vi var hungriga och hittade en bra italiensk restaurang där vi åt innan vi besökte Mauermuseét. Muséet var enormt det fanns massor att titta på och läsa om när det gäller historiska händelser från början av 1900-talet och framåt. Muséet grundades redan 1963 så det fanns både en äldre och en nyare del.

Checkpoint Charlie är en riktig turistattraktion, t.e.x så har de byggt upp den amerikanska gränsposteringen där det står personer utklädda till amerikanska soldater som man kan fotografera sig tillsammans med, förstås mot betalning.

Vi promenrade en bit på Friedrichstrasse och tog sen tunnelbanan till Alexanderplatz. Det var trevligt att de vilket folkliv det är där, vi köpte mjuklgass i en kiosk som sålde DDR-glass! Det smakade som mjukglassen från barndomen.

Efter det åkte vi tillbaks till campingen, ganska trötta men nöjda. De hade lovat regn en stor del av dagen men det kom bara några droppar så vi hade tur. I morgon åker vi norrut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *