Fredag 5/7 till tisdag 9/7

Fredag morgon åkte vi från Edam. Vi åkte på vallen som heter Afsluitdijk. Den  är  32 km lång och ca 90 meter bred och färdigställd 1932, invigd i september 1933. Den skiljer Nordsjön från Isselmeer , den insjö som uppstod när havsviken Zuiderzee avskildes från Nordsjön.  Vi stannade och gick upp i ett utsiktstorn för att kunna sen hela vallen. Eje föll för att köpa ett minnesmynt i en automat. Vi körde drygt 50 mil och stannade på camping Caravanpark  am Brahmsee , nära Neumunster. Nu fick vi regn för första gången på vår resa,då är det skönt med husvagn.

Lördag fortsatte vi färden norrut. Vi stannade förstås i gränshandeln vid Harrislee och handlade lite drycker. Vi körde över Lilla Bältbron och på eftermiddagen checkade vi in på Odense City Camping, en stor fin camping. Vi fick en fin plats och tillbringade resten av dagen där.

Söndag den 7/7 var det ganska kallt och blåsigt på morgonen så vi fick klä oss ordentligt för en cykeltur till centrum. Cykelvägen från campingen till centrum är ca 5 km och ovanligt vacker för att vara en cykelväg i en stor stad. Vi cyklade i skog, sen längs vatten och förbi Odense Zoo. Vägen gick faktiskt rakt igenom Zoo så vi kunde se både tigrar och zebror. Framme i centrum promenerade vi till HC Andersens hus och gick lite runt i de gamla kvarteren, det var fint. Vi drack en Irish Coffee på en irländsk pub och åt en väldigt god pizza på en italiensk restaurang. Odense är en  trevlig stad, det finns mycket mer att se om man stannar längre där.

På måndag åkte vi mot Sverige. Vi åkte över Stora Bältbron och Öresundsbron genom Småland och stannade på Lovsjöbadens camping ett par mil söder om Jönköping. Den ligger perfekt nära E 4.an så det är lätt att stanna där över en natt. De var ett fint läge vid en sjö och lite promenadstigar i skogen. Vi kunde sitta ute i solen på kvällen och vila.

Tisdag den 9/7 åkte vi de sista 20 milen hem och var hemma mitt på dagen. det har varit en mycket bra resa, vi är nöjda.

 

 

Vidare till Nederländerna

Måndag den 1/7

Startar resan från Gent mot Edam i Nederländerna. Vi konstaterar att motorvägarna i Nederländerna har bättre kvalitet och är bättre skyltade än motorvägarna i Belgien. Checkar in på camping Strandbad i Edam. Bra incheckning, man väljer en plats och behöver inte i förväg bestämma hur länga man ska stanna, så tycker vi att camping ska vara. Vi tog en liten cykeltur i oststaden Edam, en liten mysig stad, med kanaler, smala gator och fina hus.

Tisdag den 2/7

På tisdagen blev det en biltur. Nederländerna är så platt som vi trodde. Det är kanaler och stora områden där det går både kor och får. Eje missade ett studie besök på sin kurs i naturgeografi till Nederländerna 1982 eftersom han skulle bli pappa precis då. Nu blev det i alla fall tillfälle att se invallningen som de skulle besöka då. Det är otroligt hur de har arbetat för att öka landets yta och för att minska risken för översvämningar m.m. Zuiderzee var en havsvik som har blivit en avgränsad del av havet efter att man byggt flera invallningar. Vi åkte en bit på en invallning, det är en stor väg och den är mycket bred, Mycket intressant att se. Mitt på vallen är det en rastplats. Där stannade vi och fikade på cafeet. Sen åkte vi vidare till staden Medemblik och promenerade runt lite. Efter det hade vi en lugn eftermiddag på campingen.

Onsdag den 3/7

Varje onsdag hela sommaren är det ostmarknad i Edam. Den besökte vi förstås. Marknaden är traditionell med många ritualer som hur osten levereras i båtar av bönder och tas emot av köpmän för att vägas och säljas på marknaden. Befolkningen verkar väldigt stolta att få visa alla besökare sin traditionella ostmarknad. Vi köpte förstås ost också.

Efter det åkte vi på en cykeltur. Först 5 km till Volendam där det också tillverkas ost, det är en fin strandpromenad med många restauranger och caféer (och turister). När vi skulle cykla vidare slutade min (Ingrids) elcykel att fungera, något fel på motorn. En elcykel är ganska tung att trampa när man inte har något driv men efter lite funderande beslutade vi i alla fall att fortsätta cykla. Det var en sån fin tur. Nederländerna är ett mycket bra cykelland med cykelvägar överallt och många som cyklar. Hjälm används bara av turister och träningscyklister, det är som i Belgien.

Vi stannade i byn Monnickendamm där vi åt. Sen cyklade vi till Marken som tidigare var en ö, men nu är det en vägbank byggd dit. Fint att cykla på. Marken var fint med gamla trähus som är speciellt byggda och där familjerna bodde förr, de livnärde sig på fiske. Från Marken åkte vi båt tillbaks till Volendam och cyklade sista biten till Edam. En mycket fin cykeltur på ca tre mil, tyvärr var jag väldigt trött eftersom mina ben inte riktigt orkade trampa så mycket, men det var det värt.

Torsdag den 4/7

Strålande sol, hittills på vår resa har vi inte haft en droppe regn, även om det har varit lite svalare de sista dagarna. Efter att ha tagit bort batteriet från elcykeln så blev den lite lättare att cykla på. Vi cyklade till Volendam och turistade. Gick strandpromenaden, fikade, tittade i affärer med turistprylar. Sen gick vi in på terrassen på hotell Spaander som har funnits sen 1854, roligt att se. Vi satt i solen och drack öl och Aperol Spritz. En riktigt avslappnande turistdag. I morgon åker vi norrut.

Första veckan i Belgien

Husvagnstur 2019 23/6 -30/6 Sverige till Belgien

Söndag 23/6 Startade vi vår resa. Första natten var vi på Råå Camping i Helsingborg

Måndag 24/6 Tog vi färjan Helsingborg-Helsingör och körde genom Danmark till färjan Rödby -Puttgarden. Resan genom Tyskland flöt på i bra tempo vi körde ca 50 mil. Strax väster om Bremen stannade vi på en Camping Aschenbeck. Det var 30 grader varmt, vi fick en fin skuggig plats med en stor gräsplan framför. Campingen var mysig och så där trevlig som små campingar i Tyskland ofta är. Gamla toaletter och duschar, fast otroligt renstädat och fint

Tisdag 25/6 Efter 50 mils körning närmade vi oss campingen i Brygge i Belgien. Precis när vi skulle svänga in den sista vägen så missade vi infarten och körde fel , det blev en färd på smala vägar och svårt att hitta någon plats att vända. Felkörningen tog oss en halvtimme. När vi kom till Camping Memling i Brygge var det 32 grader varmt. Incheckningen var verkligen high-tech! Det var self-check in där man fick välja plats och betala med kort. Det visade sig att många hade bekymmer med att fixa det, så killen som arbetade i receptionen fick hjälpa till väldigt mycket, man kan undra om det var något tidssparande att ha self-checkin. Vi var sena så det fanns bara två platser med el kvar, platsen vi fick var inte så bra så vi valde att bara stanna i två nätter. Campingen ligger nära centrum, vi fick en bra karta på som visade cykelvägen till centrum.

Onsdag 26/6 Cykelturen in till Brygge var ett äventyr, mycket kullersten och cyklister som cyklade fort och utan rädsla samt utan hjälm. Brygge är som en enda medeltidssagostad, torg och vackra byggnader överallt. Väldigt mycket turister. Belgiska våfflor med olika tillbehör säljs överallt, choklad och marsipanaffärerna ligger tätt. Vi tog en kopp kaffe med belgisk våffla ( Ingrid ) och belgisk öl (Eje). Vid besöket på bryggeri De Halve Mann åt vi goda hamburgare och Eje provade förstås deras öl och drack en Straffe Hendrik Wild, mysigt ställe. Man kan gå guidad tur i bryggeriet och vi tänkte att vi stannar en natt till så det kan vi göra i morgon. Efter det besökte vi Beginjhof, som genom årtionden har varit en fristad för kvinnor . En väldigt lugn och fridfull plats med flera olika byggnader. Vi cyklade också till Sint Salvatorskatedralen och gick in där, mäktigt förstås som alla katedraler. På kvällen försökte vi boka en natt till, men tyvärr det gick inte. Så den nya planen blev att åka till Gent, det gäller att vara flexibel och ändra sina planer.

Torsdag 27/6 ca 4 mils resa till Gent kändes kort och bra. Camping Blaameerseen är en superfin camping med stora platser som är avgränsade med häckar och en stor fri yta i mitten. Den ligger i ett friluftsområde med en badsjö och endast ca 5 km till centrum. Vi kände direkt att här trivs vi!

Efter en lunch vid husvagnen cyklade vi in till Gent. Det är en mycket trevlig stad, fina byggnader och väldigt gemytligt. Vi såg oss omkring lite och satte oss vid ett café vid floden Leie och tittade på båtarna och folklivet. Sen cyklade vi till campingen för kvällsgrillningen.

Fredag 28/6 Fredag förmiddag cyklade vi till centrum igen. Jag måste bara skriva lite om cykelkulturen här. ALLA verkar cykla här och alla cyklar fort och kan ta sig fram överallt, de verkar inte ett dugg rädda för bilarna. de sicksackar mellan gångtrafikanterna. Nästan ingen har hjälm, inte ens barnen. På de flesta cyklar finns det cykelväskor där de packar varor när de har handlat och andra saker. Det finns också en typ av lådcykel där barnen kan sitta i fram åka med, förstås utan hjälm. Belgarna verkar ha väldigt starka ben! Vi parkerade våra cyklar i ett cykelparkeringsgarage som var gratis och videoövervakat. Sen åkte vi en guidad tur med båt på floden Leie, det var mycket intressant att få höra om alla historiska byggnader. Efter det promenerade vi runt och överväldigades av att det finns så många katedraler på så liten yta. Vi besökte katedralen Sint Baaf, det var mäktigt . Sen gick vi och letade efter ett bryggeri som vi hittade men det var endast guidade turer för grupper. Vi gick till restaurangen Bier Central de har 30 belgiska ölsorter på fat och 300 belgiska ölsorter på flaska. Vi åt en mycket god köttgryta och drack förstås öl till.

Lördag 29/6 Varmaste dagen hittills. Det blev en biltur till kusten , skönt med AC. Vi åkte till Knokke-Heist, Osteende och några fler orter. Det blev inget bad eftersom vi blev avskräckta av alla hotell och all business m.m. Det var långa stränder men väldigt mycket folk. Vi stannade och gick lite på en strandpromenad, där köpte vi också lite bröd på ett bageri, Det blev vår lunch. Termometern i bilen visade på 36 grader. På kvällen grillade vi vid husvagnen och hade det väldigt skönt i skuggan.

Söndag 30/6. Idag var det belgiska mästerskapet på cykel här i Gent. Vi skulle cykla in till staden och hade svårt att komma ut från campingen, vägen var avstängd och hur mycket folk som helst. Cykelsport är stort i Belgien. Vi hade planerat en liten cykel rundtur för att se fler saker i Gent och det gjorde vi också, hela tiden är det nya ställen som vi upptäcker. Ibland lite svårcyklat när det är kullersten. Vi bestämde att åka till restaurangen Bier Central för att ta ett par öl och lite lättlunch. Det är bara att cykla den här vägen det blir lätt sa jag ( Ingrid) . Vi visste inte att cykelloppet gick precis genom staden där , vi hamnade mitt i det, kul!! Vi fick gå lite med cyklarna men det gjorde ingenting, vi fick bord på favoritrestaurangen och satt där i nästan två timmar och njöt. Vi provade ett par olika ölsorter bl.a. ett öl som inte smakade öl, friskt och gott ändå. Eftermiddagen var lugn på campingen. I morgon åker vi vidare mot Nederländerna.

Husvagnstur till Tranås 30 juli till 2 augusti

Semstern börjar närma sig sitt slut och vi blev så sugna på att åka en ytterligare en tur med husvagnen. Vi bestämde oss för att vårt mål skulle bli Tranås. Det känns som lagom långt bort. Måndag eftermiddag  anlände vi till Hätte camping , en fin välordnad camping 4 km från Tranås centrum alldeles bredvid sjön Sommen. Det var ca 32 grader ute. Jag tog en tur till stranden för att doppa mig i det varma vattnet. Det är en otroligt fin lite kuperad badplats med gräs,sand, bryggor och ett hopptorn. Eje tog sig en liten vilostund i skuggan utanför husvagnen. På kvällen åt vi på restaurangen utanför campingen, det var fint att sitta ute och se utsikten över Sommen.

På tisdagen bestämde vi oss för att åka på en cykeltur fast det var otroligt varmt. Vi cyklade genom vacker  skog och förbi härliga landskap. Det är otroligt torrt så många träd har gula löv redan. För mig går det smidigt att cykla 2,5 mil med elcykel. Eje hade lite mer kämpigt i värmen eftersom det var ganska kuperat med mycket långa backar och värmerekord på över 30 grader. Vi avslutade cykelturen med  varsin räkmacka med öl till på en restaurang vid gästhamnen i Tranås. På eftermiddagen var bästa stället stranden, vi badade och hade det skönt.

Onsdag åkte vi på bilutflykt. Första stället vi stannade på var Björkenäs cykel- och  mopedmuseum. Ett fantastiskt ställe!  Här finns mopeder från 50- till 1980-talet samt Husqvarna Motorcyklar från 20-talet. Här står idag ca 330 mopeder, 50 motorcyklar mm. Anders Arnesson har förverkligat en pojkdröm på sin gård i Björkenäs. På logen blänker mopeder, motorcyklar och cyklar i långa rader. Dessutom bjöds det på kaffe eller vatten vad man nu ville ha. Vi tog kaffe och köpte varsin glass till.
Efter den upplevelsen åkte vi vidare mot Åsens by som är ett kulturreservat. Det är en unikt bevarad miljö där man kan se hur en småländsk by såg ut omkring sekelskiftet. Man kan vandra runt i byn och förstår verkligen hur det var för ca 100 år sen. I ett av husen bodde Tekla ända fram till 1989 utan el m.m.  Det huset står kvar som det var när hon lämnade det, intressant att se.
Vi åkte vidare mot Gränna, där tog vi en fika. På Gränna knäcke handlade Eje svagdricka och knäckebröd, det ska bli intressant att prova svagdrickan och se om den smakar som förr. Efter vår utflykt tog vi det lugnt och pustade ut i skuggan. På kvällen åt vi god mat på restaurangen vid sjön igen.

Torsdag packade vi och åkte hem, mycket nöjda med vår ” lillsemester”.

 

Måndag 16 juli till Onsdag 18 juli

Denna förkylning tar nya former hela tiden. Jag ( Ingrid) vaknade måndag morgon med ett igensvullet vänsteröga, så det var bara att tvätta upp det och försöka möta dagen med röda ögon, igentäppt näsa, ihärdig hosta och ett leende. Vi startade från Ava havsbad på morgonen det var redan då mycket varmt. På vår resa söderut så gjorde vi ett stopp vid Höga Kusten bron. det är ett häftigt byggnadsverk och en fantastisk utsikt. Efter närmare 50 mils körning så hamnade vi i Österbybruk. Det var en fantastisk fin camping. Vi blev så personligt  mottagna av kvinnan som skötte både campingen och kiosken vid badet samtidigt. Vid badet finns ett fint hopptorn som är 10 meter högt. Campingvärdinnan berättade med stolthet att tornet var byggt på 30-talet och att det inte  finns så många sådana kvar i Sverige. Det är simklubben i Österbybruk som driver campingen. Dit kommer vi gärna igen och stannar lite längre för att turista i trakterna runtomkring.

På tisdagen drog vi vidare, ingen campingvärdinna fanns på plats när vi skulle åka så det vara bara att stoppa nyckeln i brevlådan. När vi sen gjorde ett stopp i centrum  för att inhandla lite mediciner på apoteket så kom vår campingvärdinna körande och skulle handla , hon kom fram och pratade med oss och sa att hon ju hade missat att säga hej då och att vi var hjärtligt välkomna  igen. Det kan man kalla att vara både personlig och serviceinriktad utan att det kändes påklistrat eller konstigt på något sätt.
Vi anlände Grisslehamns camping vid halvtolvtiden. Peter och Merja kom direkt och tog emot oss. De har båten i hamnen , precis vid campingen. Det var kul att träffa dem , fast vi höll på att svimma av värmen som översteg 30 grader. Efter lite vila så gick ( och cyklade ) vi mot färjeläget. vi skulle ta en dagtur till Åland med Eckerölinjen. Peter hade bokat buffèbord till oss och vi fick en mycket bra plats vid fönstret. Vi åt och drack mycket gott och hade en verkligt trevlig tur. Förutom när vi skulle handla i taxfree-butiken, där var det varmt och lite kaosartad trängsel. Skönt att komma ut på däck och titta på utsikten i stället. Efter båtturen så gick vi till deras båt och där hoppade vi i vattnet , det var otroligt skönt att bada och sen sitta och titta på solnedgågnen. Vi avslutade kvällen tillsammansmed att skåla i lite prosecco utanför vår husvagn. Det är alltid trevligt att träffa Peter och Merja.

Onsdag. Hemresa. Ytterligare en stekhet dag, det är nästan skönt att få sitta i bilen med AC, då blir man i alla fall svalkad. Jag behöver nog komma hem och försöka kurera mig, det är ju bäst att hinna bli frisk tills man  man ska börja jobba igen. Vi tog ett stopp på IKEA i Västerås för att äta lunch. När vi satte oss i bilen för att köra vidare så visade biltermometern 36 grader!! Precis när vi anlände Värmlandsgatan så öppnade sig himlen och det kom  en regnskur, det var välkommet. Vi är nöjda med vår husvagnstripp i Norge och Sverige.

 

Fredag 13 juli till Söndag 15 juli,Ingrids kusinträff

Fredag morgon vaknade vi till en vacker dag igen. Vi kom överens med min bror Göran att vi skulle träffas vid Bjuröklubbs fyr på förmiddagen. Hela Bjuröklubb är ett naturreservat några mil söder om Skellefteå. Vi besökte fyren som är byggd 1859 och var bemannad fram till 1970. Varje dag sedan 1924 har man kunnat höra Bjuröklubb i sjörapporten i radio. Det var en fantastisk utsikt över både land och hav. I den gamla fyrmästarbostaden är det i dag ett café där vi åt en mycket god lunch.
Efter det var det dags för kusinträff ,att träffa kusiner, morbror , moster och några fler. Vi åkte hem till Anders och Helena i Skellefteå för en eftermiddagsfika.
Så trevligt att träffa alla, äldsta kusinen är 79 år och den yngsta är 32 så vi har alla olika erfarenheter och minne från mormor och morfar.
Sen vilade vi en stund på campingen innan det var dags för att gemensamt äta ute i trädgården hos Anders och Helena. Vi har väldigt tur med vädret och kan sitta ute hela kvällen. I Skellefteå blir det inte heller mörkt utan när vi cyklar till husvagnen vid tolvtiden på kvällen så är det ljust.
Lördag samlades via allihop för en rundtur i morfars och mormors fotspår. I startade vid Lejonström, där min mamma är uppväxt. Morfar var känd i trakterna som ”Lingonkungen” han köpte in blåbär och lingon och exporterade till Tyskland m.m. Huset vid Lejonström finns inte kvar, vi tittade var det hade legat, nära den kända Lejonströmsbron. Vi gick upp på kyrkogården alldeles intill och tittade på gravstenen också. Sen åkte vi till Lund där morfar hade renseriet, det var så intressant att få höra alla berättelser från de äldre släktingarna.
I Burträsk besökte vi ostens hus och åt, Västerbottenspaj förstås.
Vi åkte vidare till Klutmarks station där mormor och morfar bodde innan de flyttade till Lejonström. Där hade de haft ett slakteri och även startat upp med bärdistribution till Tyskland. Det var nära järnvägen och låg alltså väldigt bra till. I närheten fanns ett gammalt torkhus för att torka bär som skulle exporteras,tyvärr hade huset rasat sönder i vintras eftersom det var så mycket snö.
Vi åkte vidare till Svanström där morfar var uppväxt och sen också hade flyttat tillbaks till, det är väldigt många i Svanström som heter Eriksson som min morfar hette. Morfar hade 8 syskon.
Det var en mycket rolig dag , med många intressanta berättelser och solig och varm väder hel dagen. Vi avslutade dagen med en mysig grillkväll tillsammans med mycket samvaro och väldigt trevligt.
Söndag morgon packade vi ihop och lämnade Skellefteå camping. Det var mycket varmt 25 grader redan kl 8:00. Vi tog det lugnt eftersom jag ( Ingrid) tyvärr fortfarande dras med den envisa förkylningen och hostar massor på nätterna. Vi stannade vid Ava Havsbads camping, det var otroligt varmt ca 30 grader och final i fotbolls VM kl 17:00. Efter det gick vi ner och tog ett dopp i havet , det var skönt.

Söndag 8 juli till torsdag 12 juli

Söndag morgon lämnade vi Trondheim för att åka mot Sverige. I Norge körde vi längs Stjördalselva, det var en mycket vacker väg. När vi kom in i Sverige var det lika vackert. Vi åkte förbi Storlien, Åre, Östersund och njöt av alla vackra vyer. Vi stannade på campingen i Strömsund, där fick vi en fin plats precis vid sjön. Vi tog en liten cykeltur in till centrum och sen satt vi vid campingen och njöt av utsikten. Tyvärr verkade det som om Ejes förkylning hade börjat smyga sig på mig.

Måndag åkte vi vidare mot Umeå. Det är så vackert att köra bil genom Norrland och naturen där. Mycket vacker växtlighet i vägrenarna och många sjöar. Ibland en myr eller en fors som ringlar sig fram, vi tog det lugnt och rastade flera gånger. Jag (Ingrid) kände mig riktigt hängig och ville gärna ta en liten sovstund i bilen, det var svårt eftersom det var vägarbete ett par mil och vi körde genom mycket ojämn och stenig väg. Det hela slutade med punktering på höger bakhjul. Det är inget reservdäck i nya Volvo utan det är Volvo assistans som gäller. Punktering på bilen ca 4 mil kvar till Umeå. En dryg timmes väntan på bärgaren. Det var en toppenkille från Umeå. Han tog inte bara bilen utan drog med husvagnen också. Körde oss till campingen, väntade när vi checkade in och körde fram husvagnen. Sen hissade han ner bilen och hjälpte oss att ta ner cyklarna innan han åkte till verkstan med bilen. Vi hade en trevlig pratstund när vi åkte med honom och fick tips på en bra restaurang i Umeå. Eje fick använda ” movern” och köra husvagnen på plats. Skönt att vara på plats och vila ut på campingen.

Tisdag förmiddag var bilen klar på verkstaden. Eje cyklade iväg ca 8 km för att hämta den. På eftermiddagen tog vi en cykeltur in till centrum, det var vackert vid Umeälven. Vi åt mycket god mat på en restaurang och cyklade sen hem det varma vädret ca. 28 grader.

Onsdag. Jag är riktigt hängig och har besvärlig hosta. Vi åkte med bilen till Umedalen där vi hade tänkt promenera och titta på konstverk. När vi kom dit tyckte vi inte att det var så mycket att se så vi gick aldrig runt i parken. Vi åkte till ett apotek och affär för inköp av medicin och mat. Min bror Göran kom till campingen för att bo på ett par nätter i en campingstuga. Vi hade en trevlig eftermiddag med prat, grill dryck och fotbolls VM på teven.

På torsdagsförmiddagen styrde vi kosan norrut till Skellefteå där vi installerade oss på Skellefteå Camping lite norr om stan. Vi fick en fin plats nära skogen och har en lugn eftermiddag på campingen och ser fram emot de närmaste dagarnas kusinträff med blandade aktiviteter.

Norge och norra Sverige i juli 2018

Tisdag 3 juli till lördag 7 juli
Vi startade tidigt tisdag morgon eftersom vi inte kunde hålla på för länge med resan. Sverige skulle ju spela åttondelsfinal mot Schweiz kl 16:00 och då måste vi vara på plats och teven inkopplad.
Egentligen kanske vi inte skulle ha åkt alls, Eje var genomförkyld och verkade inte alls pigg. Vi åkte i alla fall och anlände till Hede Camping kl 15:10. Fin camping med mycket stor plats för husvagnen, varmt väder och skönt, teven fungerade och Sverige vann! Sen var det bara att slå på grillen och äta en grillad hamburgare. Eje hade nog feber och var inte alls pigg. Vi funderade om vi verkligen kunde åka vidare på onsdagen eller om Eje skulle behöva ligga i sängen hela dagen.
Onsdag morgon bestämde vi oss för att åka i alla fall. Vi tog det väldigt lugnt med flera pauser. Apoteket i Funäsdalen fick ett besök, där var det inköp av hostdämpande medicin.
I Tänndalen åkte vi upp och tittade på stugan som jag (Ingrid) hade tillbringat alla mina sportlov i. Det var utedass och utan rinnande vatten och 20 grader kallt brukade det vara de februariveckorna, helt underbart alltså! Stugan var kvar och det såg precis likadant ut.
Vi åkte en väldigt vacker väg genom Norge innan vi till slut nådde Storsands gård camping 17 km från Trondheim. Vi fick en fin plats med otrolig utsikt över Trondheimsfjorden. Tyvärr var Eje helt slut och hade antagligen feber, så bra att vi har en bra säng i husvagnen, det är bara att lägga sig och vila.
Torsdag förmiddag tog vi det lugnt vid husvagnen. Sen åkte vi in till Trondheim. Vi parkerade på lagom avstånd till centrum och packade av cyklarna från bilen. Det blev en fin cykeltur i det vackra vädret inne i Trondheims centrum. Vi tittade på den gamla bron och andra fina byggnader. Vi åt god mat på en restaurang i centrum. Efter det åkte vi tillbaks till campingen. Eje behöver mycket vila, det är ovanligt för mig (Ingrid) det är ju jag som brukar ha svårt med min kropp och att kunna klara av att gå omkring och turista.
Fredag bestämde vi att en kort tur på ett par timmar skulle räcka. Vi åkte in till Nidarosdomen i Trondheim. Den är byggd över Olav den heliges grav på 1000-talet. Efter det har den förstås byggts till och restaurerats. Det var intressant att besöka den, en mäktig byggnad. På medeltiden var Nidaros nordens största pilgrimsmål och det var återigen blivit ett populärt mål för pilgrimsvandringar.
Lördag gjorde vi en bilutflykt, det viktiga var att det inte fick bli för länge. Vi behövde vara vid husvagnen kl fyra eftersom Sverige skulle spela kvartsfinal mot England. Vi åkte söderut och ut mot Selva som ligger vid Trondheimsfjorden, en vacker utflykt. Norge är så fint med sina fjordar. Vädret var ganska kyligt så vi tog en snabb fika paus. Eje är fortfarande inte helt frisk så det gäller att inte ta för långa utflykter. Vi såg kvartsfinalen vid husvagnen , tyvärr så förlorade Sverige. I morgon åker vi vidare mot Sverige. Vi ska vara i Skellefteå på fredag, för då är det kusinträff!

Nynäshamn 27-30/7

Torsdag förmiddag kopplade vi på husvagnen och åkte mot Nynäshamn. Vi gjorde ett stopp vid Tumbo husvagnsförsäljning  för att köpa en liten gasolgrill till husvagnen eftersom vi har kommit fram till att vi nog kommer att använda den oftare än den lilla kolgrillen. Campingen i Nynäshamn ligger fint vid Nickstabadets badplats. Vi fick en bra plats och provade vår nya grill genom att grilla några korvar.  Sen cyklade vi till hamnen där Peter och Merja hade sin båt. Det var en trevlig hamn med flera restauranger, bodar att handla i m.m. Vi satt i båten och hade en trevlig kväll tillsammans.

Fredag morgon träffades vi i stan för att handla lite matsäck .  Vi åkte  ut med båten. Det var alldeles  vindstilla så det blev en bra båttur. Peter körde båten med säker hand.  Färden gick mot Öja som vi rundade och kunde se Landsorts fyr på södra udden. Efter det åkte inomskärs tillbaks till Nynäshamns det var mycket vackert. Vi stannade för att äta och fika på olika ställen . Eje passade på att ta sig ett dopp. Vi körde också genom Dragets kanal , det var fint. Här nedan kan man se en film på hela turen genom kanalen. ( ca 2,5 min).
När vi kom till hamnen så tog vi oss en dusch. Efter det var vi på restaurang Flötet , där åt vi jättegoda hamburgare. Det var en bra dag tillsamman med Peter och Merja.
På lördagen åkte Eje och jag en biltur till Torö. Det var en fin tur. Vi stannade vid Torö stenstrand  och  åt vår matsäck.  Stranden består av massor av stenar i olika storlekar, det är populärt att surfa där. Det var väldigt vackert.
På kvällen så grillade vi igen på vår nya grill, den kommer vi nog att använda en hel del.
Söndag morgon åkte vi hem igen, vi är nöjda med vår lila husvagns – och båttripp och kan verkligen rekommendera att besöka Nynäshamn och dess omgivningar.

 

 


Sista dagarna. Måndag till onsdag 17/7-19/7

Måndag morgon startade vi tidigt för att resa norrut. Resan rullade på bra hela dagen. Vi tog paus med jämna mellanrum, med husvagn är det så bra att rasta. Chauffören kan lägga sig och vila i sängen en stund, superlyxigt!
Vi anlände till Camping Miramar på Fehmarn på kvällen efter att ha avverkat ca 60 mil. Det är en stor fin camping med en fin havsstrand vid Fehmarnsund.

Tisdag morgon åkte vi in till Burg för att inhandla lite dryck och mat. Det är väldigt mycket danskar och svenskar som åker till Burg för att handla billig alkohol och utbudet är enormt.  Vi lyckades  att åka fel när vi skulle tillbaks till campingen så vi fick åka lite extra på småvägarna på Fehmarn. På eftermiddagen gjorde vi en utflykt på ön. Först åkte vi till hamnen vid Orth. Det ligger på sydvästra delen av Fehmarn. Där fanns caféer, restauranger, båtar och en vacker utsikt över Fehmarnsund. Det var många cyklister som rastade där. Efter det åkte vi till på en fyr som ligger på norra sidan. Det var också mycket vackert. Det går cykelvägar överallt på ön och det verkar vara väldigt trevligt att cykla där. Efter utflykten hade vi en skön kväll på campingen. 

På onsdagen startade vi vår hemfärd med att åka färja mellan Puttgarden och Rödby. Sen vidare genom Danmark och färja Helsingör-Helsingborg. Resan hem gick bra och vi var hemma i Degerfors kl åtta på kvällen. Nöjda och trötta.